Jak zrobić ser wiejski - poradnik

Zdrowe jedzenie to takie, które pochodzi z naturalnych produktów, a te najprawdopodobniej znajdziesz na wsi. Ostatnio byłem na wsi, oczywiście jak zawsze przy takich wizytach zostałem wyposażony w płody rolne z rodzinnego gospodarstwa. W mojej wyprawce pojawiło się też mleko, które trzeba było jakoś zagospodarować. Padł pomysł, by zrobić ser wiejski nazywany też twarożkiem.

Niniejszy wpis jest małym poradnikiem jak zrobić serek w warunkach typowo miastowych, sprawdzony w 100%.
Ser wiejski z ziołami
Foto by Piotr Szymczak, CC

Zakładam drogi czytelniku, że wszedłeś w posiadanie minimum 2 litrów mleka wiejskiego. Odwiedziłeś babcię lub jakąś inną rodzinę na wsi, lub też nielegalnie kupiłeś mleko od "baby" na rynku. Mleko wiejskie rozpoznasz po charakterystycznym zapachu i konsystencji, odstawione do lodówki pokryje się gęstą warstwą śmietany.


Jak zacząć przygotowanie sera?

Dwa litry mleka przelewasz do dużego garnka (patrz poniżej) i odstawiasz np. na balkon lub inne nasłonecznione miejsce i przykrywasz by robactwo się nie potopiło. W zależności od temperatury proces zsiadania się mleka może trwać dłużej lub krócej. Przez pierwszy dzień na mleku powinien pojawić się gęsty kożuch - to będzie śmietana. Kolejnego dnia mleko winno się już zacząć zsiadać. Zsiadłe mleko to jeden z przysmaków na wsi, bardzo często podawane do ziemniaków zasmażanych. No ale my chcemy ser, więc musimy poczekać, aż mleko się maksymalnie zsiądzie. Jeżeli wcześniej nie będziesz mieszał mleka, to takie zsiadłe można niemal kroić nożem. Ja niestety swoje mleko "rozbełtałem" co widać na obrazku poniżej.

Śmietana z wiejskiego mleka Śmietana z mleka wiejskiego Zsiadłe mleko - wiejskie mleko

Półmetek serowy.

Gdy masz już zsiadłe mleko, należy "ważyć ser" można to zrobić przez powolne podgrzewanie naczynia z mlekiem, ale nazbyt gwałtowne ogrzanie może spowodować przypalenie się mleka. Sposób sprawdzony i stosowany u mnie w domu to zalanie takiego zsiadłego mleka podobną ilością wrzątku.

Dlatego ważne by naczynie, w którym będziemy to robić było odpowiednio duże. Gorącą wodę wlewamy zdecydowanym ruchem do mleka i mieszamy przez chwilę. Całość można jeszcze na chwilę odstawić by się "przegryzło". Kiedy uznamy, że to co miało się wytrącić, już się wytrąciło, możemy delikatnie podgrzać, cały roztwór winien stać się o kilka tonów jaśniejszy od samego mleka. Ideałem byłoby, gdyby powstała serwatka, czyli całe mleko zamieniło się w ser a woda była niemal przezroczysta. Wtedy taki roztwór wlewamy na sitko/durszlak i odstawiamy do odsączenia, ser zatrzyma się na sitku. Przy większej ilości można użyć pieluchy tetrowej i dopiero taki wstępnie odsączony ser przełożyć do całkowitego odsączenia. Po kilku godzinach można sprawdzić czy ser się związał i się nie rozwala, ja swój zostawiłem w lodówce na 12 godzin i można było go bezproblemowo kroić. Z 2 litrów mleka wyszła mi taka ilość sera jak widać na obrazku.  

Wiejski domowy ser z prawdziwego krowiego mleka Ser wiejski - domowy

Ser wiejski z ziołami.

Nie byłbym sobą, gdybym do sera czegoś nie dodał, dlatego mój serek wiejski zawierał w sobie koperek, szczypiorek, świeżą bazylię oraz odrobinę tymianku i rozmarynu, oczywiście sól i pieprz do smaku. Całości wymieszana z odrobiną śmietany, smakowała idealnie z ciemnym pieczywem i odrobiną łososia.
Jak ktoś lubi się bawić i chciałby błysnąć przed znajomymi, to taki ser/twarożek można przełożyć do foremek. Mając w domu foremki do ciasta, czy na lód do drinków, można posmarować oliwą taką foremkę nałożyć i dobrze ugnieść serek i przełożyć do lodówki lub zamrażalnika. po kilku minutach wystarczy tylko lekko opukać foremkę i już mamy ser w kształcie serduszek, trapezów i innych takich.

Zioła i przyprawy do sera wiejskiego z ziołami Klasyczny ser biały wiejski, ser wiejski z ziołami, kanapka z serem wiejskim i łososiem Klasyczny ser biały wiejski, ser wiejski z ziołami, kanapka z serem wiejskim i łososiem 

Smacznego :)

Przeczytałeś tekst? Fajnie! Dzięki za czas który poświęciłeś. Podobało się? Kliknij więc Lubię to!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
comments powered by Disqus

Komentarze do wpisu "Jak zrobić ser wiejski - poradnik":

1. D4rky napisał(a):
01 czerwca 2010, 07:51:39

Lubi to

2. fluxid napisał(a):
01 czerwca 2010, 08:03:57

Dobrze że już zjadłem śniadanie, bo bym umarł z głodu na miejscu.

3. Cyber Killer napisał(a):
01 czerwca 2010, 08:20:12

Eee... Techblog? :-/

4. D4rky napisał(a):
01 czerwca 2010, 08:21:34

Cyber Killer -

Oczywiście ta techniczność nie musi się ograniczać do informatyki i telekomunikacji. Mogą to być również inne dziedziny techniki, np. chemia albo górnictwo, czy mechanika. Jednak mają to być wpisy o czymś konkretnym, np. szczegółowy opis naprawy kranu w łazience(...)
Ideą, dla której powstał Techblog jest gromadzenie tekstów powiększających wiedzę czytelnika, rozprzestrzeniających określone idee i tym podobne (...)

Tak. Techblog.

5. Cyber Killer napisał(a):
01 czerwca 2010, 08:33:10

@D4rky ok nie mam więcej pytań ;-). Swoją drogą przepis może się kiedyś przydać.

6. Piotr Szymczak napisał(a):
01 czerwca 2010, 11:06:06

@D4rky ja też lubię to, a co do techbloga, to stwierdziłem, że robienie serka nie jest jakoś popularne a to moje how-to wydawało mi się jakoś składnie napisane. Może ktoś skorzysta.
@fluxid taki serek biały dobry z dżemem i powidłami, z ziołami idealny do wędliny czy ryby. U mnie też wszelkie fotki jedzenia uruchamiają ślinianki :)
@Cyber Killer tylko pamiętaj mleko musi być od krowy, w najgorszym wypadku "od baby z rynku" :)

7. anhydryt napisał(a):
01 czerwca 2010, 12:56:54

A ja myślałam, że jak wiejski, to znaczy, że taki ziarnisty będzie:) Ale i tak głodna się robię.

8. SebaS86 napisał(a):
01 czerwca 2010, 13:07:35

Wreszcie coś ciekawego. Na pewno się przyda, ostatni raz jadłem prawdziwy twaróg u swojej ś.p. babci. :)

9. mt3o napisał(a):
01 czerwca 2010, 13:46:18

Trzeba będzie spróbować. Mleko może być przechłodzone wcześniej? Dzięki UE mleko zanim trafi z krowiego wymienia do zbiornika jest filtrowane i schładzane... Czy może trzeba je wcześniej zakwasić sokiem z cytryny, a może ogórków, albo śmietaną ze sklepu?

10. Worm napisał(a):
01 czerwca 2010, 14:14:18

Super.
Mleko od "baby" FTW. ;)

11. SpeX napisał(a):
01 czerwca 2010, 15:14:57

A śmietanę zdjąłeś czy zostawiłeś? Ile ci tego wyszło z 2l? 0,5kg sera?

12. Piotr Szymczak napisał(a):
01 czerwca 2010, 15:41:55

@ anhydryt ziarnisty to pewnie twarożek z jakiegoś OSM np Piątnica, oni specjalnie go chyba jakoś tak granulują
@mt3o ja miałem mleko prosto od krowy, no ale oczywiście najpierw krowę wydojono potem mleko schłodzono w basenie/chłodziarce i nalano mi w butelkę ;) Z wioski o 15 wybywałem, a mleko z porannego udoju (6:00) było. Nie ma znaczenia jakie będzie i tak na balkon wystawiasz żeby ciepło miało. U mnie w domu nie wzmaga się procesu zsiadania mleka, ot gar z mlekiem na słoneczko i przy dobrych wiatrach 1 dzień i kwaśne mleko gotowe.

@Worm "mleko od baby" skrót myślowy, nie polecam odessanego mleka od żony która karmi piersią :)

13. Piotr Szymczak napisał(a):
01 czerwca 2010, 15:49:51

@SpeX śmietanę zostawiłem, sera nie ważyłem ale z ,5 kg mogło być. Odsączałem w sitku, takim od mąki typowym, o średnicy nieco większej niż "mały talerzyk". trudno mi określić wagę, ale sera jest sporo :)

Swoją droga to się zastanawiam, czemu takich produktów jak ser, czy mleko od krowy nie można sprzedawać, znam wiele osób które tęsknią za takimi smakami.

14. mt3o napisał(a):
01 czerwca 2010, 16:31:36

Trzeba by wystosować mail do odpowiedniego urzędu/ministerstwa z takim pytaniem. Zwykłe płody rolne i leśne sprzedawać chyba wolno. Podejrzewam więc, że chodzi o kwestie sanepidu i podobne. Gdybyś chciał taki ser sprzedawać, a niedopilnowałbyś higieny - klienci by się pochorowali.
W tym tygodniu mi się nie uda wykorzystać przepisu, ale w przyszłym tygodniu na pewno spróbuję :)

Rolnik za litr mleka najlepszej klasy dostaje około 80gr. Tymczasem 100gr gotowego serka do smarowania kosztuje 2-3zł...

15. Piotr Szymczak napisał(a):
01 czerwca 2010, 16:35:37

Powiem tak wolę kupić na nielegalu od baby - jesli ją znam lub ktoś inny ją zna, niż serek który udaje wiejski. Owszem zatruć się nie jest trudno, ale po tym to co najwyżej perystaltyka lepsza. A do serków w pudełeczku jednak dosypują różne takie i inne :)

16. Krokodyl napisał(a):
12 czerwca 2010, 15:28:20

Uwielbiam ten ser. W wersji bez ziół najbardziej z płynnym, domowym dżemem. :-))

17. Piotr Szymczak napisał(a):
12 czerwca 2010, 15:37:42

@Krokodyl, ja dodałem ziół bo akurat kupiłem koszyczek z zielem i mam na balkonie dużo bazylii i innych takich.

Taki krojony kawałek sera i konfitura truskawkowa- mniami :)

18. Dotia napisał(a):
18 czerwca 2010, 22:43:22

Moja babcia robiła taki twarożek. Pamiętam go z żółtkiem i cukrem - pycha! Uwielbiam też mleko "od krowy" a niektórzy mówią, że ono śmierdzi :P

19. Piotr Szymczak napisał(a):
19 czerwca 2010, 15:10:21

@Dotia Taki twarożek, można na wiele sposobów, właściwie baza twarożkowa może posłużyć do zrobienia czegoś na słodko na kwaśno czy też na sposób pikantny.
Co do mleka, no ma ono specyficzny zapach, nie da się tego uniknąć, świeże mleko od krowy zawsze śmierdzi "oborą". Takie wrzucone do chłodziarki już nieco mniej, albo takie które nalane do kubka już odparowało. Świeże ciepłe zawsze daje po "miejskim" nosie :) Ale jest bardzo zdrowe i smaczne, takie mleko nie tylko zdrowe ale idealnie wygładza cerę.

No i dzięki za wizytę :) Czasem nawet myślę o wydzieleniu miejsca na blogu lub zrobieniu nowego tylko z takim wiejskim prostym jedzeniem, przepisami babci i mamy :)

20. mt3o napisał(a):
19 czerwca 2010, 17:14:11

Znam więcej miejskich osób pijących mleko prosto od krowy, niż wiejskich... Nie zgodzę się więc, że to głównie miejscy preferują mleko z kartonu ;)

21. Piotr Szymczak napisał(a):
19 czerwca 2010, 17:44:55

U mnie w domu wszyscy piją mleko z "konwi" :) Kartonowego u mnie na wsi nie uświadczysz, ale trochę racji w tym jest że ludzie na wsi nie doceniają tego co mają. Ludzie którzy mieszkają w mieście zazwyczaj mają jakąś babcię na wsi i z sentymentem wracają do dawnych smaków lub najzwyczajniej wiedzą że taki chleb pieczony domowym sposobem albo mleczko od krowy najzwyczajniej zdrowe.

22. max napisał(a):
08 czerwca 2011, 09:07:50

Czy ktoś wie jak można zrobić chudy twaróg z mleka krowiego naturalnego?

Dodaj komentarz: